П`ятниця, 26.04.2024, 17:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2017 » Квітень » 26 » Хто володіє інформацією, той володіє світом
13:51
Хто володіє інформацією, той володіє світом

«Хто володіє інформацією, той володіє світом» – ці слова Уїнстона Черчілля стали девізом команди юних журналістів «ТВ-ікс», що представляла Житомирську область на ХІІІ Всеукраїнському турнірі юних журналістів (ВТЮЖ), який проходив з 19 по 23 квітня в Сумській гімназії №1. Його проводять щорічно за ініціативою Міністерства освіти та Інституту модернізації  і змісту освіти. Організаторами турніру є телеканал «Тоніс» та Сумський державний університет.  Мета такого заходу – виявити креативну та творчу молодь, яка прагне стати журналістами, розвивати свої здібності, вчиться критично мислити й аналізувати інформацію. Оцінювало учасників журі з професійних журналістів, викладачів університету.

На турнірі такого рівня команда Городницької ЗОШ І-ІІІ ступенів побувала вперше. Він розпочався святковим концертом, який підготували учні Сумської гімназії№1. Із словами підтримки й найкращими побажаннями звернулися до учасників директор гімназії,  члени журі.  Олександр Бутко – голова журі, виконавчий директор телеканалу «Тоніс», наголосив, що учасників турніру щороку стає все більша кількість: «Коли гніздо тепле й затишне, коли турботливі господарі, то в ньому народжуються нові й нові пташенята. Так і до Сумської гімназії щороку з’їжджається все більше й більше учасників, бо в ній - тепло й затишно». У цьому році до Сум, як ніколи,  з’їхалося 23 команди з різних областей України.  А це – 150 учасників.  А Юлія Козир, аспірантка кафедри журналістики СумДУ, сказала: «Цей турнір щоразу відкриває яскраві зірочки. Цьогоріч теж, сподіваюсь, нові перспективні учасники заявлять про себе».

У перші дні турніру (20-21 квітня) проходив чвертьфінал. Використовуючи «правило кола», члени команди Годун Анастасія, Захарчук Наталія, Колесник Анастасія, Майданович Яна та капітан команди Супрунчук Олег по черзі пропонували розв’язок питань практичного характеру: як повинен вести себе журналіст у небезпечній ситуації, що важливіше – порятунок людини чи репортаж, якими методами спостереження краще користуватися в журналістиці – традиційними чи методом «маски», як правильно організувати й провести журналістське розслідування, яка межа між військовою таємницею та цензурою та інші. Уже з перших боїв городницькі журналісти вдало дебютували, показавши вільність викладу думок, майже професійний підхід до висвітлення питань, ведення дебатів, культуру полеміки. А лідерські здібності капітана команди, його вміння контролювати ситуацію за будь-яких обставин, правильно вибудовувати роботу були відзначені членами журі.  «Це приклад тієї людини, якою має бути справжній капітан»,-  так сказав про Олега член журі Андрій Роспотнюк – також активний учасник ВТЮЖу в минулому, а зараз студент Київського політехнічного університету ім.І.Сікорського.

22 квітня 16 команд продовжило боротьбу, щоб увійти до четвірки фіналістів. Ними стали «Четверта влада» (Волинська область), «Меркурій» (Харків), «Четверта влада – це ми» (Харків), «Лідер» (Харків). Перемогла команда з Волинської  області, інші посіли друге місце. «ТВ-ікс» була нагороджена дипломом ІІІ ступеня та пам’ятним подарунком.

Цікавою виявилася і культурна програма ВТЮЖу. Учасники турніру переглянули виставу «Шинель» Сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії ім. М. С. Щепкіна та зустрілись із Анатолієм Матвійчуком – українським співаком, поетом, композитором, журналістом, музичним аналітиком.

Бої закінчилися, переможці нагороджені, та позитивні емоції, приємні спогади ще довго будуть гріти серця юних журналістів. «Це були незабутні п’ять днів. Гаряча полеміка, справедливе журі, нові знайомства приносили нам справжнє задоволення. Та найголовніше, що ми здобули на цьому турнірі, - цінний досвід та справжніх друзів»,- згадує Наталія Захарчук, член команди.

І це справді так.  Адже діти повірили ще більше у власні сили і вже вкотре зрозуміли: неможливого нічого немає в житті. Тільки наполеглива праця й бажання допомагають людині зростати та іти вперед, досягати успіху. І хто знає, можливо, завтра на порозі дорослого життя кожен із них скаже: «Я хочу бути журналістом!».

Команда «ТВ-ікс» на чолі з її керівником виносить щиру подяку за організацію поїздки для участі у ВТЮЖі Городницькому селищному голові Онищуку Івану Анатолійовичу та директору Городницького лісового господарства Мельнику Віктору Сергійовичу.

Керівник команди «ТВ-ікс» Мигловець Світлана Михайлівна

Категорія: Всеукраїнські конкурси | Переглядів: 525 | Додав: Кира | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Категорії розділу
Оголошення [3]
Вітання [9]
Нагородження [2]
Районні конкурси [12]
Обласні конкурси [84]
Майстер-класи [5]
Всеукраїнські конкурси [2]
Пошук
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Наше опитування
Яку інформацію ви б хотіли бачити на нашому сайті
Всього відповідей: 6
Корисні сайти
МОН України

Відділ освіти
Новоград-Волинської РДА


Український державний центр
позашкільної освіти


Житомирське територіальне
відділення МАН


Мала Академія Наук України


Житомирський обласний центр
еколого-натуралістичної творчості
учнівської молоді


ЖОІППО


Новоград-Волинська РДА


Новоград-Волинська районна рада


Навчальні заклади району


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Районний ценрт творчості, спорту та туризму учнівської молоді © 2024
Адміністратор сайту - Майдюк Ірина Сергіївна
Хостинг від uCoz