Неділя, 28.04.2024, 10:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2013 » Листопад » 27 » Обереги в моєму житті
13:35
Обереги в моєму житті

Колись навіть саму згадку про обереги, про їх вплив на наше життя називали забобонами і висміювали. Та останнім часом в побут народу знову повертаються традиції, які складалися віками. З сивої давнини прийшов до нас звичай прикрашати оселі оберегами. Найчастіше їх виготовляють з природних компонентів, що символізують для людини здоров'я, затишок в родині, любов, щастя.

Іноді самі назви звичних нам рослин підказують, яку роль вони відіграють ужитті людини. Хто не знає квіточки, яка ніколи не в'яне — безсмертника? Мабуть, саме тому він здавна вважається оберегом, який символізує довголіття.

На виконання соціальних ініціатив Президента України «Діти-майбутнє України», згідно плану роботи відділу освіти, з метою виявлення і підтримки талановитих дітей, художньо-естетичного виховання учнівської молоді, стимулювання прикладної майстерності учнів  методистом РЦТСТУМ  Ляхович З.М. було  проведено, на базі районної бібліотеки, майстер–клас по виготовленню оберегів з природного матеріалу. У майстер-класі прийняли участь: Даниленко Н.В., заступник голови Новоград-Волинської районної державної адміністрації та учні Івашківської, Яворівської, Стрієвської ЗОШ І-ІІ ступенів, Гульської, Красилівської, Киянської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Не випадково, певне, в народі існує повір'я, що часник, перець, вироби з солоного тіста відганяють від дому біду та нещастя. Біла лляна стрічка є символом єдності в родині. Колоски жита та вівса — обереги краси. Мак охороняє нас від різних наврочень. Горох, гречка, квасоля символізують гарний врожай, тобто добробут, горіх — міцне здоров'я. Вважається, що трав'яний віночок приносить в дім удачу, а мішечок із зерном — щастя. У цьому приховано багатовікові спостереження народу, його мудрість.

Мало значення навіть те, як і де розміщується оберіг. Якщо прилаштовували господарі віночок чубчиком догори, значить мали не меті вберегти свій дім від нечистої сили та відьом. А от віночок чубчиком донизу обіцяв привабити гроші у родину. Якщо прибивали господарі підкову на дверях ріжками доверху, отримували допомогу в своїх справах від неба. Якщо підкова висіла донизу, то оберігала дім від сварок, хвороб.

У наших домівках сьогодні дуже багато всього неприродного, синтетичного: посуд, одяг, меблі, килими. Такі речі не можуть нас захистити, стати оберегами. Справжні обереги ті, що створені з дерева, глини, рослин. Оберегом, який захистить нас і поліпшить настрій, може бути звичайний кетяг калини в глиняному глечику, засушені колоски жита, які ми принесли з прогулянки до поля й багато чого іншого.

Природа збагачує та захищає людину. Давайте не будемо про це забувати, коли прикрашатимемо свій дім оберегами.

 

 Ляхович З.М. ( методист РЦТСТУМ)

Категорія: Майстер-класи | Переглядів: 807 | Додав: Кира | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Категорії розділу
Оголошення [3]
Вітання [9]
Нагородження [2]
Районні конкурси [12]
Обласні конкурси [84]
Майстер-класи [5]
Всеукраїнські конкурси [2]
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть сайт РЦТСТУМ
Всього відповідей: 14
Корисні сайти
МОН України

Відділ освіти
Новоград-Волинської РДА


Український державний центр
позашкільної освіти


Житомирське територіальне
відділення МАН


Мала Академія Наук України


Житомирський обласний центр
еколого-натуралістичної творчості
учнівської молоді


ЖОІППО


Новоград-Волинська РДА


Новоград-Волинська районна рада


Навчальні заклади району


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Районний ценрт творчості, спорту та туризму учнівської молоді © 2024
Адміністратор сайту - Майдюк Ірина Сергіївна
Хостинг від uCoz